Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Jak se vrátit „z vody“ ve zdraví a pohodě

Každoročně se vydává velké množství vodáků do vln českých řek s několika možnými cíli. Užít si krásnou přírodu, splouvání řeky, dovolenou s přáteli, případně zažít dobrodružství.


Autor: Adéla Černá | Datum: 11.5.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 9877x
zdroj: www.zachranari.com

Nezřídka však spousta takových výletů končí nějakým nepříjemným karambolem, úrazem a někdy bohužel i většími nepříjemnostmi. Jak se z vody vrátit bez nepříjemností, karambolů, bezpečně a ve zdraví, k tomu Vám Vodní záchranáři mohou poskytnout pár opravdu dobrých rad a tipů.

Vynechejte alkohol

První dobrou radou je úplné vynechání alkoholu v okamžiku splouvání řeky. Ano, pro výletního, svátečního nebo občasného rekreačního vodáka je splouvání řeky symbolem bujaré dovolené spojené s popíjením piva a dalších osvěžujících nápojů plných alkoholu. Jak si pak takovou dovolenou na řece užít? Jde to. Alkohol pijte v okamžiku, kdy se nacházíte na břehu, a další splouvání již neplánujete. Pokud si však svou jízdu bez tohoto posilovače nedokážete představit, dbejte alespoň na to, aby někdo na palubě zůstal střízlivý a věděl, co dělat v případě, že dojde k nějaké nehodě.

Všímejte si trauma bodů

Konkrétně na Vltavě již v současné době existují tzv. Trauma body. Jde o cedulky s informací o krizových telefonních číslech, kilometráži řeky a názvu místa, u kterého je taková tabule umístěna. Snadno Vás pak najde záchranka, případně další složky IZS v případě, že na vodě potřebujete pomoci.

Dbejte na rady půjčovatelů plavidel

Vždycky se vyplatí poslechnout zkušeného, ať už se jedná o jakoukoliv životní situaci. Nezapomínejte proto dbát na doporučení, která Vám poskytnout snad v každé půjčovně. Jde většinou o místní, případně lokality znalé profesionály, kteří vědí, jak se na vodu vybavit, na co si dát pozor a jak si neutopit stan i se spacákem hned na prvním jezu. Dojet do kempu suchý, to je snad přáním každého vodáka. A když už se situace doslova zvrhne, je dobré mít věci alespoň dobře zavřené ve vodotěsných obalech, snadno je pak najdete a neznečistíte řeku dalším generacím.

Sledujte počasí a vývoj stavu vodního toku

Každou dovolenou, ať už se jedná o tu na vodě nebo i jen tak na treku pod stanem, dokáže pořádně znepříjemnit počasí. Je-li zima, vytrvale prší a vy máte mokro v botách, lodi i ve spacáku, na náladě to rozhodně nepřidá. Když se k tomu však přidá riziko stoupání hladiny řeky a blížící se vyhlášení povodňových stupňů, je téměř po legraci. Proto dbejte na dobrou informovanost a reagujte na případné změny počasí včas. Můžete si tak leckdy zachránit nejen vlastní stan nad hlavou, ale i holý život.

Pokud se necítíte, absolvujte kurz

Vodní záchranná služba nabízí řadu kurzů od základů pádlování, přes sebezáchranu ve vodě až po záchranu z vodního válce nebo i poskytnutí první pomoci. Trénink je nejlepší prevencí před pořádným malérem. V takových kurzech se totiž nejen naučíte vzniklé krizové situace řešit, ale dozvíte se i dobré rady, jak takovým stavům předcházet.

Tak co vy na to? Správná dovolená je ta, o které můžete vykládat známým, poté, co se z ní vrátíte. Stačí tak málo a může to být právě naopak. Nezapomeňte, že léto na vodě bez nehod a úrazů je právě to, na které budete nejraději vzpomínat.

Více informací a kontakt zde: www.zachranari.com






Akce s článkem
Sdílet na Facebooku Doporučit známému Vytisknou článek
Podobné články